Hämeenlinnan Sibelius

Hämeenlinna on kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen kaupunki! Täällä hän on syntynyt, täällä käynyt koulunsa. Täällä meidän kaupungissamme hän on viettänyt korvaamattoman tärkeät lapsuus- ja nuoruusvuotensa. Hänen säveltaiteessaan Häme ja Hämeenlinna elävät aina.

Meillä nykyhämeenlinnalaisilla on paljon opittavaa Sibeliuksesta. Vain hyvin harvoista tulee säveltäjiä – vähän useammista voi tulla soittajia ja aika monista laulajia. Mutta se, mitä me kaikki voimme Sibeliuksesta oppia, musikaalisuudesta riippumatta, on rohkeus, luovuus ja innostuminen. Voimme toteuttaa näitä tärkeitä asioita elämässämme monin tavoin aivan tavallisessa arjessa.  Jokainen meistä voi kohdata vaikeat asiat rohkein mielin, toisilta tukea pyytäen. Jokaisessa meissä on aimo annos luovuutta – voimme muuttaa rutiineja tai ryhtyä tekemään aivan uusia asioita. Meillä on lupa innostua, lapsellisesti ja epäsuomalaisesti. Saamme viehättyä vuodenaikojen vaihtelusta, kiinnostua uusista ihmisistä, hullaantua hyvästä konsertista tai haltioitua löytämästämme kirjasta.

Meillä hämeenlinnalaisilla on suurenmoinen mahdollisuus innostua Sibeliuksesta, oman kaupunkimme säveltäjänerosta. Sibeliuksen musiikista voimme ammentaa voimaa arkeen ja rohkeutta tulevaisuuteen.

Aulangon luonnonpuistossa avautuviin näkymiin kerrotaan Sibeliuksen viitanneen vierailullaan vanhassa kotikaupungissaan 1930: ”Näitä nuoruuteni maisemia ajattelin, kun sävelsin Finlandian.”

Kuuntele: Finlandia